pátek 1. června 2012

Ftaláty, akryl a pitná voda

MěstoNa Facebooku proběhla živá diskuse pod příspěvkem na zdi, který má jednoduchý příběh: paní vyrobila ze starého dřeva mozaiku, podobnou úplně jednoduchým puzzlům a natřela ji akrylovými barvami. Výrobek pak pověsila na Fler a začala nabízet jako hračku pro děti. 
Vedle vzdychání nad estetickým a etickým rozměrem této hračky přispěla do diskuse také paní, která si myslela, že je to sice hezké, ale rozhodně to, v době všelijakých přísných atestů na hračky, hračka pro děti není. A strhla se lavina! Ostatní paní se překřikovaly jedna přes druhou, jak je v DNEŠNÍ DOBĚ důležité, že někdo takové věci dělá, jak jsou ty ČÍNSKÉ HRAČY nevzhledné, škodlivé a ti, co je atestují si mastí kapsu a tak dál. Na konci této diskuse se milá protestující paní krčila v koutku a někde hluboko uvnitř ji zřejmě hlodalo svědomí, jestli přece jen nedělá někde chybu.
Jenže správná odpověď na to, jestli je nebo není tato skládačka hračkou pro děti, neexistuje. To si musí rozhodnout každý sám. Faktem ale zůstává, že tento typ hračky slouží primárně k rozvoji jemné motoriky a bývá určen dětem od 1 do 2 let. Všichni však také víme, že děti v této věkové kategoii víc než jemná motorika zajímá jak cokoliv, kdykoliv a hlavně co nejrychleji strčit do pusy a náležitě ocucat. A když už bráníme našim dětem v ocucávání ftalátů, tubičku akrylové barvy bychom jim také ke svačince nedaly, že?
Látkujte, šátkujte, recyklujte, vyhýbejte se ftalátům, jezte bio – děláte to nejlíp, jak umíte, děláte to po svém – jen se občas na věci koukněte s větším nadhledem. Dokud budeme v DNEŠNÍ DOBĚ, kdy například milióny dětí na světě nemají co pít, splachovat záchod pitnou vodou, je úplně jedno zda naše děti tu a tam olíznou závadný plast nebo akrylovou barvu. Oproti těm ostatním to zřejmě ve zdraví přežijí.

Žádné komentáře:

Okomentovat